torstai 13. marraskuuta 2014

Matkakuumetta - tropiikkiin matkustavan 10 käskyä

Taas oon fiiliksissä. Tämä postaus tulee kertomaan, miten matkalle tropiikkiin kannattaa valmistautua ja mitä pitäisi ottaa huomioon. Mutta... Sitä ennen mun on hehkutettava vähän :D Nimittäin nyt ehkä tiedän vähän varmemmin mihin aion hakea jatko-opiskelemaan! Lokakuun lopussa oli mahdollisuus päästä tutustumaan Helsingin ja Aalto yliopistoiden kampuksille. Kävin Viikin kampuksella tutustumassa biologian alaan ja siinä lähemmin perinnöllisyystieteeseen ja ympäristöpolitiikkaan sekä -muutokseen. Perinnöllisyystieteen kierroksella päästiin ampumaan geenipyssyllä sipuliin geenejä ja voi että se oli kivaa :)! Kampuksella oli muutenkin rento tunnelma ja opettajat vaikuttivat leppoisilta. Lääkiksessä ja oikiksessa oli kuulemma kaikki olleet super jäykkiksiä tytöt jakuissaan ja merkkilaukkunsa kanssa. Bilsaan jos pääsisin sisään niin ois mahtia!

Geenipyssy (kuva)
Noniin mutta sitten postauksen olennaiseen sisältöön! Oon siis menossa Puerto Ricoon Karibialle koulumatkalle ja nyt alkaa matkatunnelmat kohota. Lisää matkasta löytyy sivupalkista tunnisteella Puerto Rico -->

A locator map of Puerto Rico
Puerto Ricon sijainti (kuva)

 • Koska lennämme JFK lentokentän eli Yhdysvaltojen kautta ja Puerto Rico on myös USA:n itsehallinnollinen osavaltio tms. täytyy meidän hakea ESTA eli lupakirja nousta USA:aan suuntaavaan lentokoneeseen. Sen voi hommata netistä 14 dollarin hintaan, mutta jos satut sivustolle jossa pyydetään 70 dollaria, suosittelen etsimään toisen linkin (hups meinasin maksaa jo) ESTA täytyy olla haettuna 72h ennen lentoa. Muihin matkakohteisiin matkustettaessa on syytä tarkastaa viisumin tai vastaavan tarve. 
 • Joihinkin maihin matkustettaessa passin on oltava voimassa tietyn ajan matkan jälkeenkin (esim 6kk)
 • Rokotetiedot on hyvä tarkistaa. Mulla piti olla kaikki Suomenkin rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet kunnossa. Lisäksi olen jo aiemmin A- ja B-hepatiitti rokotukset (huomaa pitkät rokotusvälit, jolloin rokotussarja pitää aloittaa jo hyvissä ajoin!) Suositeltavissa rokotteissa oli lavantautirokote, jonka otin terveydenhoitajan kehotuksesta. Se oli oraali kolmiosainen rokote, joka sai minut mm. tukalaan tilanteeseen bussissa :D Myös influenssarokotetta suositeltiin, mutta en ehtinyt ottaa sitä. 
 • Hanki hyttysverkko ja -karkoitetta. Myös pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla voi suojautua hyttystenpistoilla. Tuolla alueella ei ole malariaa, mutta denguekuumetta kyllä. Kumpa ebola ei ehtisi sinne levitä, yksi verenvuotokuume riittäisi hyvin...
 • Aurinkorasvat ja -lasit kuntoon! Tuolla UV-säteily on niin runsasta, että palaminen on helppoa. Näin ihosyövän riski kasvaa. Hattu olisi kanssa hyvä auringonpistoksien välttämiseksi.
 • Opettele taistelemaan käärmeitä vastaan ja suojautumaan hurrikaaneilta/maanjäristyksiltä
 
8690102820_ed17bf6a0f_z
(kuva)
 • Älä koske mihinkään! :D Lainasin kirjastosta tropiikkikasvion. Siellä oli yksi kasvi, jossa Karibia edes mainittiin: Tuonenomena. Kyseistä kasvia ei saa edes käsitellä paljain käsin. Intiaanit käyttivät sitä myrkkynuolien valmistukseen. Sateella ei kannata mennä sen alle, koska myrkky liukenee veden mukana ja aiheuttaa sokeutta ja ihovaurioita. Myöskään eläimiin koskeminen ei ole hyvä idea.
 • Juo vain pullovettä. Käytä sitä myös hampaiden pesuun äläkä ota juomiin jääpaloja. Maitohappobakteerit auttavat turistiripulin ehkäisemisessä.
 • Ota mukaan hyvät kävelykengät! Sitten kun saisin vielä tietää minkälaiset kengät olisivat hyvät sademetsään...
 • Suunnittele matkakynnet! Aion kokeilla kokokynnen tarroja, joiden teemat ovat palmuja ja revontulia :) Varpaan kynnet täytyy myös laittaa kuntoon.
Todennäköisesti jälkiviisauksia tulossa...

Rokotevaatimukset/suositukset voit tarkistaa täältä.
Tämä on muistaakseni oikea linkki ESTAn hakemiseen.

Tärkeintä on kuitenkin lähteä avoimin mielin!

Luv,
Johanna xx

5 kommenttia:

 1. Mää oon arkalasta kotoisin. En uskaltais matkustaa tonne... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh ihmettelen mäkin miten päädyin tälle matkalle :'D monikammoisena alkaa jo kivasti jännittää... Joo no eiköhän tästä tuu iha muksa reissu kuitenkin :)! Kerron sitten oliko syytä pelätä :D

   Poista
 2. Vautsi, teille tulee varmasti hieno matka! :) JFK:n kenttä on muuten ihan ok, mutta se "suljetaan" tosi herkästi lumipyryjen takia. Itse pyrin käyttämään jotakin muuta kenttää tai lentoyhtiötä (kuin AA:ta) kun matkustan jenkkeihin talvella. Kannattaa siis henkisesti varautua siihen ettei kaikki mene just niin kuin pitäisi. En tiedä oletko käynyt ennen jenkeissä, mutta mun kokemuksien mukaan se maahantulotarkastus ei oo ollenkaan hankala juttu, toisin kuin monet väittävät :) Kivaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) En oo tosiaan koskaan käynyt Euroopan ulkopuolella! No huh hyvä tietää koska muistelen että eilisessä kympin säässä sanottiin just että amerikassa on tullut paljon lunta tms :o osaatko sanoa jotain lakkatarjonnasta JFKllä ja muualle jenkeissä? :)

   Poista
  2. En osaa sanoa JFK:n lakkatarjonnasta, mutta jenkit muuten on ihan lakkataivas! OPI, Zoya, China Glaze, Orly, Essie ja paaaaaljon muuta ihan naurettavan halvalla! Tänä vuonna käytiin Miamissa ja takasin tullessa Suomen päässä tullissa läpivalaistiin meidän laukut. Siinä tullivirkailija kysy multa et sulla on täällä hirvee määrä jotain pieniä pulloja, onko ne kynsilakkoja? Olihan ne, haha! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)